- نیکان املش - http://nikanamlash.ir -

سنت ها،آداب ورسوم وغذاهای املشی

پاچ باقالا محلي را پوست مي کنيم.باقالاهمراه با آب وشويد وروغن مي گذاريم تا بپزد.نمک،فلفل،زرد چوبه را همراه تخم مرغ به باقالي اضافه مي کنيم.مواد را بر روي گاز مي گذاريم تا خوب بپزد.بعد از مدتي پخته شدن (وقتي کامل جا افتاد)اماده مصرف است


کشتي گيري محلي
همان کشتي روستايي است که بر اساس موازين پهلواني قديم انجام مي گيردواز دستورات جديد کشتي پيروي نمي کند.اين بازي با اداب خاصي از نظر مذهبي شروع مي شود.روي به سوي قبله مي اورند سپس با خدا نيايشمي کنند وبعد از ان رو به مرقد امام رضا مي کنندانگشت بر خاک مينهد ميبوسد وبر سينه مي گذارد.اين بازي در اعياد،جشنها و بعد از پايان کار کشاورزي اغاز مي شود.
لافند بازي
اين روش به نام هاي مختلف سن بازي ،دار بازي،ريسمان بازي ،لافند بازي و بند بازي در ايران رواج داشته است.نقش هاي ايفاگر در اين ورزش عبارتند از :بند بازيا پهلوان،يالانچي که وردست پهلوان است،دهل وناقاره زن.در اين بازي که به هنگام جشن هاي مختلف وبادعوت اهالي بر گزار مي گردد؛پهلوان با ذکر دعا به درگاه خداوند بالاي لافند ابريشمي مي رود وبا چوبي که با آن تعادلش را حفظ مي کند بر روي لافند راه مي رود.در ميان يالانچي در زير لافند صورتش را سياه مي کند و حرکاتي را انجام مي دهدکه باعث خنده افراد مي شود.ناقاره زن هم با اهنگهاي شاد محلي مردم را هيجان زده مي کند.
سيرابيج
برگ سير را بايد خورد کنيم و آن را سرخ کنيم.تخم مرغ را همراه ادويه جات(نمک،فلفل،زرد جوبه)به سير اضافه مي کنيم.
سپس همه را مخلوط مي کنيم بر روي گاز مي نهيم تا کامل سرخ شود.
ترشه تره
جعفري را همراه تره و گشنيز خورد کرده وبا اب مي پذيم.سيره رنده شده را با ادوجات (نمک،زرد چوبه وفلفل)تفت مي دهيم.
کمي از سير را به سبزي اضافه مي کنيم.به باقي سير تخم مرغ مي زنيم.تمام مواد را مخلوط مي کنيم (همراه با اب نارنج).
مي گذاريم بپزد وقتي غليظ شد آماده ي خوردن است.
ميرزا قاسمي
با دمجان را با پوست روي گاز مي گذاريم.وقتي پخت پوستش را مي کنيم وله مي کنيم.سير را خورد مي کنيم و با نمک سرخ مي کنيم.
روغن را در يک ظرف با تخم مرغ مخلوط مي کنيم.تمامي مواد را با هم مخلوط مي کنيم وآن راچند دقيقه روي گاز ميگذاريم تا بپزد.
باقالي خورش
پاچ باقالا محلي را پوست مي کنيم.باقالاهمراه با آب وشويد وروغن مي گذاريم تا بپزد.نمک،فلفل،زرد چوبه را همراه تخم مرغ به باقالي اضافه مي کنيم.مواد را بر روي گاز مي گذاريم تا خوب بپزد.بعد از مدتي پخته شدن (وقتي کامل جا افتاد)اماده مصرف است.
ورقه
بادمجان را ورقه مي کنيم وبه ان کمي نمک به ان اضافه مي کنيم.سپس وقتي آب تلخ ان بيرون آمد ان را سرخ مي کنيم.دار چين،فلفل،نمک وزرد چوبه را به بادمجان اضافه مي کنيم.سپس به آن تخم مرغ اضا فه مي کنيم و مي گذاريم تا بپزد.
بعد از اينکه مواد سوخب پخته شد ان به 4تکه تقسيم مي کنيم و ميل مي کنيم.
کولي اناربيج
مغزگردوي ساييده شده را همراه آب مي پزيم.کولي را پوست مي کنيم وبعد با ابليمو ،آب اناروآب قوره سرخ مي کنيم.سبزي خرد شده را سرخ مي کنيم.به کولي سبزي را اضافه مي کنيم ومغز گردو مي گذاريم.مواد را بروي گاز مي گذاريم تا پخته شود.پس از 45دقيقه(يا کمتر يا بيشتر)به ان نمک وفلفل ميزنيم.وقتي تمام کار را انجام داديم غذا اماده مصرف است/(املش،بهشت زيباي خفته وگمشده1)