عضو هیات علمی جهاددانشگاهی گیلان بیان کرد: فقدان هماهنگي بين ميزان توليد برگ سبز و ظرفيت كارخانجات چاي از جمله مشکل چای است

  چاپ   30 , اردیبهشت , 1393 ساعت 10:53 ب.ظ  

عضو هیات علمی جهاددانشگاهی گیلان گفت: فقدان هماهنگي بين ميزان توليد برگ سبز و ظرفيت كارخانجات چاي و کیفیت نامناسب فرآوری و تولید چای خشک از جمله مشکلات فرآوری چای است.

دکتر محسن نساج عضو هیات علمی جهاددانشگاهی واحد استان گیلان در گفتگویی با اشاره به مشکلات چای در ایران اظهار کرد: مشكلات چاي را در ايران مي‌توان به 5 بخش عمده شامل مشکلات بخش زراعی، فرآوري (كارخانه‌داران)، تجارت، قوانین نظارتی و حمايتی و فرهنگی و اجتماعی تقسيم كرد.

وی فرسايش خاك، عدم وجود سيستم آبياري مناسب، بافت و pH خاك، عدم يكنواختي در باغات چاي و بذري بودن اكثر باغات (نوع بوته هاي چاي)، كوچك و پراكنده بودن واحدهاي زراعي(باغات چاي)، مديريت ناصحيح باغات چاي، تغيير كاربري باغات چاي، نبود عمليات به زراعي و به نژادي در باغات چاي، قدیمی ‌بودن باغات چاي، عدم حمايت مناسب و سازمان يافته دولت از كشاورزان چايكار و هزینه بالای تولید را از جمله مشکلات زراعی عنوان کرد.

دکتر نساج با اشاره به اینکه فقدان هماهنگي بين ميزان توليد برگ سبز و ظرفيت كارخانجات چاي و کیفیت نامناسب فرآوری و تولید چای خشک از جمله مشکلات فرآوری چای است، افزود: فرسودگي ماشين آلات اكثر كارخانجات چاي‌سازي، عدم وجود شبکه های همکاری موثر میان بنگاهی، فقدان نیروهای ماهر و متخصص در تولید و توزیع چای خشک، انبارداري و بسته بندي نامناسب و كم كاري و تاخیر در مراحل توليد چاي خشك از دیگر مشکلات فرآوری چای است.

وی با اشاره به مشکلات تجارت گفت: پايين بودن درآمد باغات چاي را ناشي از پايين بودن عملكرد برگ سبز (كه در ايران تقريبا اين مشكل به صورت عكس وجود دارد)، كمبود دانش فني، محدوديت اراضي چايكاري، بالا بودن هزينه‌هاي توليد و پايين بودن نرخ بازده سرمايه‌گذاري در صنعت چاي مي‌دانند، بازار رساني ضعيف، عدم نظارت و حمايت صحيح توسط دولت در مراحل بازاریابی تا فروش، عدم استفاده از چاي داخلي در بسته بندی های مناسب، عدم اختلاط چای داخلی و خارجی و افزودن اسانس و رنگ به چای سنواتی و فروش آن به عنوان چای بهاره مشکلات بخش تجارت چای است.

دکتر نساج عدم نظارت بر قاچاق چاي، عدم نظارت کافی در درجه بندی، فرآوری و بسته بندی و نیز وجود رانت در همه این موارد، سپردن چاي و چايكاري به افراد غيرمتخصص، وجود مافياي خطرناك در حوزه چاي، قوانین عجیب در اعطای امتیاز واردات چای به خریدار برگ سبز و سهیم نبودن کشاورز در سود حاصل از فروش چای خشک وارداتی را از مشکلات مربوط به قوانین نظارتی و حمایتی عنوان کرد.

وی افزود: تغيير ذائقه مصرف كنندگان ايراني، فرهنگ سازی و هدایت ذائقه ایرانی به سمت چای بو و طعم دار، عدم حمایت رسانه های گروهی بویژه صدا و سیما از چای ایرانی و عدم حمايت مصرف كنندگان ايراني از چاي داخلي، مشکلات فرهنگی و اجتماعی چای است.

عضو هیات علمی جهاددانشگاهی گیلان به راهکارهای کوتاه مدت حمایتی اشاره و تصریح کرد: خرید برگ سبز چای به نرخ روز به طور میانگین 1700 تومان، پرداخت تسهیلات بدون بهره برای انجام عملیات به زراعی، تامین نهاده های کشاورزی از محل خرید برگ سبز چای، بررسی امکان تشکیل تعاونی یا مجتمع باغ – کارخانه به صورت پایلوت، نظارت کافی در کلیه مراحل از زراعی تا فروش و بازنگری جدی در مدیریت سازمان چای کشور که از بافت کارشناسی مناسب برخوردار نیست از راهکارهای کوتاه مدت حمایتی چای است.

دکتر نساج، تهیه و تدوین طرح جامع کشت و صنعت چای با نظارت کارشناسی صاحبنظران، تامین اعتبار و تعیین جدول زمانبندی جایگزینی باغهای فرسوده و قدیمی، تعیین قیمت خرید برگ سبز چای بر اساس هزینه های متعارف تولید و با عنایت به تورم سالیانه، تدوین قوانین با قدرت اجرایی لازم برای جلوگیری از تغییر کاربری باغات چای، تعریف شاخص های استاندارد سازی کارخانجات چای و الزام کارخانجات به رعایت موازین این استاندارد، بکارگیری نیروهای متخصص در تولید تا فروش چای، فراهم سازی بستر برای قرار دادن چای داخلی در سبد کالای خانوار، تنظیم قوانین برای تشویق صادرات به جای واردات چای به عنوان یک محصول کاملا ارگانیک که تقاضا و قیمت مناسبی در خارج از کشور دارد و بکارگیری تحقیقات در راستای افزایش کمی و کیفی عملکرد چای و کاربردی کردن نتایج تحقیقات با هم افزایی با ترویج و آموزش روشهای زراعی، انتقال و … را از راهکارهای بلند مدت در حمایت از چای کشور بیان کرد./ایسنا

نظر بدهید